Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 23.05.2017

  МУ-Варна раздаде 14-ите отличия „Почетен знак със синя лента"

  За 14-а поредна година в навечерието на 24 май, Деня на славянската писменост и култура, Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов връчи на преподаватели и студенти едно от най-големите отличия - „Почетен знак със синя лента". Церемонията по награждаването се състоя на 23 май в модерната Първа аудитория в сграда Ректорат на МУ-Варна.
  Тазгодишните носители на престижното отличие на МУ-Варна станаха проф. д-р Жанета Георгиева за високите ѝ заслуги в областта на пропедевтика на вътрешните болести  във Варна и за нейната дългогодишна управленска дейност, проф. д-р Искрен Коцев за изключителния принос за развитие на науката и практиката в областта на гастроентерологията, хепатологията и храненето и проф. д-р Красимир Методиев за високи заслуги в областта на предклиничните и клиничните науки, за активна научна и преподавателска дейност, за сътрудничество в международния медицински, научен и образователен обмен.
   
   
   
   
   
  Колективна награда за изключителни заслуги в областта на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в България бе присъдена на екип с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов и лекарите и медицинските специалисти от Клиниките Анестезиология и интензивно лечение, Неврология, Образна диагностика, Хирургия, Лаборатория по микробиология и вирусология при УМБАЛ „Св. Марина“. От 2005 г. до момента в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, от възникнали повече от 120 донорски ситуации, 30 са успешно реализирани, а над 100 пациенти живеят втори живот благодарение на трансплантациите, след успешно реализирани донорски ситуации от тях и техните екипи.
   
   
   
  С отличието бе удостоен и бившият председател на Студентски съвет към МУ-Варна Дойчин Николов за особени заслуги в утвърждаването и издигането на авторитета на студентската общност, както и на Университета на локално, национално и световно ниво.
   
  По време на церемонията бяха връчени и дипломите за академична длъжност „професор“ и „доцент“ и образователно-научна степен „доктор" за първото шестмесечие на 2017 година
   
   
   
   
   
   

  В рамките на церемонията чуждестранни и български студенти получиха традиционната награда на името на д-р Иван Групчев за студентски постижения в офталмологията. Наградата връчи заместник-ректорът по иновации и транслационна медицина проф. Христина Групчева.

  За първи път тази година бе учредена и връчена от доц. д-р Христо Кожухаров награда на името на д-р Васил Христов за развитие на млади учени в областта на невронауките. Отличията получиха докторантите д-р Силвия Раловска, д-р Савина Димитрова и д-р Галина Радкова.

  Официални гости на събитието бяха г-н Антонио Таркуинио - почетен консул на Италия, г-н Красимир Симов - почетен консул на Индонезия, г-н Христо Досев - почетен консул на Испания, и проф. д-р Темелко Темелков - член на Съвета на настоятелите на МУ- Варна.

   
   
   
   
   
   
  • 23.05.2017

  Включете се в празничното шествие по случай 24 май

  На 24 май Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна за поредна година ще вземе участие в традиционното шествие по случай Деня на славянската писменост и култура. 

  Академичното ръководство на МУ-Варна отправя покана към всички студенти, преподаватели и административни служители да се включат в шествието, което ще започне в 10:00ч. от площад „Св. Св. Кирил и Методий" и ще завърши при арката на входа на Морската градина. Очакваме ви в 9.45 часа пред сградата на ДОО „Монтажи". (вижте схемата тук )

  В празничното шествие тази година ще участват ученици, учители, студенти, преподаватели, служители и културни деятели от 70 училища и университети, научни, културни, творчески и образователни институции от Варна.

  • 23.05.2017

  Музеят по история на медицината във Варна за първи път ще се включи в Европейската нощ на музеите на 20 май

  За първи път тази година единственият в България Музей по история на медицината ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите", като на 20 май точно в 18:00 ч. ще посрещне посетителите с богата образователна и развлекателна програма.

  Медицински университет-Варна има амбицията да превърне музея в един работещ институт за изследване, развитие и популяризиране на историята на медицината. За жителите и гостите на Варна музеят предлага богата здравно-образователна програма със събития през годината, а през ваканцията ще работи летен музей за децата.

   

  Още на 20 май посетителите ще могат да видят реновираната сбирка от лечебни растения в градинката пред музея, която е изградена и ще бъде поддържана от семейството на един от видните варненски лекари - д-р Никола Сираков.

  Програма на музея за 20 май 2017г.

  18:00 ч. „Танц без име" - изпълнение на фолклорно-танцовия ансамбъл на МУ-Варна с художествен ръководител Диана Димитрова

  18:30 ч. Откриване на изложба „Морска Варна - поглед в миналото и днес"

  19:00 ч. Изпълнение на Моника Парушева - лауреат от международни детски конкурси

  19:10 ч. История на медицината по българските земи

  19:30 ч. „Душа на самодива" - изпълнение на фоклорно-танцовия ансамбъл на МУ-Варна с художествен ръководител Диана Димитрова

  19:45 ч. Филми за медицината в България

  За най-малките посетители музеят ще предложи детски образователен кът с възпитатели, а вечерта ще премине под звуците на струнен камерен оркестър.

  Музеят по история на медицината се помещава в сграда, която е първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на варненеца Параскева Николау. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Експозицията е подредена в три зали, в които се проследява развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни.

  Адресът на Музея по история на медицината във Варна е ул. „Параскева Николау" №7.

  Събитието „Европейска нощ на музеите и галериите" води своето начало от Франция и само за няколко години се е превърнало в традиционно мероприятие в страните от цяла Европа. Желаещите да се запознаят с културното и историческото ни наследство могат да го направят в почти всички музеи на територията на страната, които ще посрещнат хиляди посетители с безплатен вход.

  • 21.05.2017

  Пресцентър на УМБАЛ,, Света Марина'' ЕАД Варна

  Във връзка с твърдение, че клиниката по съдебна психиатрия в ,, Света Марина'' Варна е закрита, ръководството на болницата информира, че това не отговаря на истината.
  Клиниката работи нормално и обслужва пациенти от цялата страна.