Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 15.10.2017

  Проф. д-р Красимир Иванов получи званието „Почетен гражданин на Сливен” от кмета на града Стефан Радев

  Проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет –Варна, бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Сливен от кмета на града Стефан Радев. Високото отличие бе връчено на проф. Иванов за изключителния му принос и заслуги за развитието на Сливенска община.

  Награждаването стана по време на тържествената церемония по дипломиране на първите 37 абсолвенти от специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“ във филиала на МУ-Варна в Сливен.

   

  „Чувствам се задължен тук пред вас от името на общината да подчертая безспорната заслуга на професор Красимир Иванов за увеличаване на академичните структури в Сливен, за осигуряването в града ни на международно признат университет. Разкриването на негов филиал доведе до обогатяване на възможностите за придобиване на висше образование в града ни” подчерта в обръщението си при връчване на отличието кметът Стефан Радев.

  На тържеството присъстваха народният представител Десислава Танева, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете на община Сливен по хуманитарните дейности и икономическо развитие Пепа Чиликова и Стоян Марков, заместник областният управител на Сливен Камен Костов, членове на академичното ръководство на МУ - Варна, директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, студенти и преподаватели от Варна и Сливен, родители и приятели.

  • 13.10.2017

  Европейската седмица на донорството бе отбелязана в УМБАЛ „Св. Марина“ –Варна

  Варненската университетска болница „Св. Марина“, която е една от водещите центрове по управление на донорски ситуации в България, отбеляза европейската седмица на донорството с редица инициативи.

  Ръководителят на Клиниката по анестезиология  и интензивно лечение проф. д-р Вилиян Платиканов връчи „Златна звезда“ на съпругата на последния пациент, която взема решение в тежкия момент да дари органите и да спаси живота на четирима болни. „Благодарение на тези решения, които вие вземате, има хора, които живеят втори живот.“, изтъкна проф. Платиканов при връчване на звездата.

   

  В седмицата на донорството се проведоха в „Св. Марина“ още дискусии по темата със студенти от МУ-Варна и се излъчи филм, който докосна сърцата на зрителите.

  От началото на 2017г. са реализирани 3 донорски ситуации в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, които са дали шанс за живот на повече от 10 чакащи пациента от регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантации.

  • 12.10.2017

  Екип на МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ участва в европейска научна среща на хирурзите

  Екип от Катедрата по Хирургически болести начело с проф д-р Росен Маджов участва в 21 –та годишна среща на European Society of Surgery /ESS/  и 68-ия конгрес на полските хирурзи, които се проведоха в периода 27.09 – 30.09 2017г. в град Краков – Полша. Участие от МУ-Варна взеха още доц. И. Плачков, доц. В. Божков, доц. Пл. Чернополски и д-р Д. Чаушев.

   

   Като член на научния Комитет на ESS и гост лектор  професор Маджов представи доклад на тема: „Ретроперитонеални мекотъканни саркоми“, а доц. В. Божков участва с доклад на тема: „Спешна хирургия при възрастни пациенти“. Екипът  представи три постера на тема: „Остър холецистит при възрастни“, „Коремна болка при възрастни“ и „Чревни фистули“.

  • 10.10.2017

  МУ-Варна участва в тринадесетата световна среща на българските медии

  Делегация на Медицински университет – Варна участва в 13-тата световна среща на българските медии, която се проведе от 4 до 8 октомври 2017г. в Кишинев, Молдова. Срещата, която се организира ежегодно от Българска телеграфна агенция (БТА) събра тази година освен журналисти, издатели, писатели и общественици от целия свят, също и ръководствата на 7 български университета и представители на МОН. Зам. ректорът на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова участва в дискусия, посветена на висшето образование в България, а Велина Марковска и Ивелина Фесчиева представиха институционалните медии в панела: „Ролята на медиите за един по-образован свят“. Всички събития на срещата бяха заснети от видеооператора на MU-Vi.tv Лазар Еленков.

   

  Ректорските ръководства дискутираха теми, посветени на висшето образование в България и реализацията на младите специалисти след завършване. По време на срещата доц. Мария Фъртунова - директор, Дирекция „Висше образование” в МОН обяви, че най-ниска безработица и най-висока степен на приложение на висшето образование в България се отчита в професионалните направления медицина, дентална медицина и фармация, следвани от военно дело и IT специалностите. Образованието и бизнесът – за икономика, базирана на знанието и новите платформи на образованието бяха другите теми, които обсъдиха участниците по време на срещата в Кишинев. Заместник - ректорът на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова каза: „Самият факт, че толкова добре се реализират всички медицински специалисти – лекари, дентални медици, фармацевти, медицински сестри е доказателство за това, че българското медицинско образование е  конкурентноспособно и е на високо ниво.“ Проф. Костадинова призова всички български медии по света да съдействат за мобилността на преподаватели и студенти и за отразяване на  постиженията на българските учени.

  Другите участници в панела, посветен на висшето образование в България бяха  проф. д-р Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет, проф. д-р Людмил Георгиев от Нов Български Университет, проф. д-р Пламен Илиев, ректор на Икономически университет – Варна, доц. д-р Иван Марчевски – ректор на Стопанска академия „Д.А.Ценов” – Свищов, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. д-р Велизара Пенчева – ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев” и  проф. д.н.т. Христо Белоев - председател на ОС, Русенски университет„Ангел Кънчев”.

  В последния пленарен ден, посветен на ролята на медиите за един по-образован свят, Велина Марковска представи важната роля на медийните продукти на МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна – интернет сайт, официални страници в социалните медии и университетската телевизия като източник на достоверна и точна информация по въпроси, свързани с медицината, здравеопазването и медицинското образование в България и надежден партньор на печатните и електронни медии в ежедневната им работа. Ивелина Фесчиева представи програмните блокове на MU-Vi.tv и отбеляза, че телевизията на МУ-Варна е насочен към две аудитории – към лекари, студенти и специализанти и към пациентите. Тя посочи различните рубрики спрямо двете публики и посочи, че важен акцент са лекциите по български език, предназначени за чуждестранните студенти в университета, тъй като след третата година техните практики се провеждат в български болници.

  Участници в срещата бяха представители на национални електронни и печатни медии от България, както и български медии от САЩ, Канада, Австрия, Италия, Гърция, Чехия, Холандия, Молдова, Румъния, Кипър, Испания, Украйна и др.

  В рамките на форума всички участници присъстваха на официалното откриване на втория пресклуб на БТА извън пределите на България в Тараклия от президента на Молдова г-н Игор Додон, вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова и генералния директор на БТА г-н Максим Минчев, както и на вълнуващата церемония по подписване на тристранния договор за консорциум между Тараклийския университет, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Русенския университет „Ангел Кънчев”.