Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 19.09.2017

  Кампания за откриване на деца с проблеми в растежа стартира в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

  В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна стартира мащабна кампанията за ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж GROWINFORM. Кампанията, която се провежда за първи път в България и е насочена към семействата в страната, стартира в навечерието на международната седмица за детския растеж и ще продължи в следващите 2 години.

   

  Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринозолози в „Св. Марина“. Мобилният екип на д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози и предвижда да извърши поне по две консултации в градовете Варна, Бургас, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово и Ямбол. Пилотно са проведени срещи в градовете Русе, Шумен и Разград при които са извършени прегледи на 79 деца, като при 21 от тях са открити отклонения в растежа. 6 ще бъдат проследени от д-р Стойчева, а 15 са насочени за изследвания и доуточняване на диагнозата към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

  Кампанията GrowInform има свой сайт www.growinform.org, както и фейсбук страница. Там родителите могат да открият калкулатор, чрез който след въвеждане на данните за ръст, пол и възраст на детето, могат да видят дали то се развива в норма.      

  Нарушенията в растежа ако не са вродени скелетни заболявания се проявяват предимно след първата и най-вече след втората година. От децата с нисък ръст малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители. 

  При болестните нарушения в растежа предимно се касае за ендокринни или синдромни заболявания, не рядко има и съпровождаща по-тежка диагноза –кръвни, сърдечни, нервно-мускулни и др. Не случайно растежът се нарича прозорец на здравето, отбеляза д-р  Веселин Бояджиев – детски ендокринолог в УМБАЛ „Св. Марина“.

  Колкото по-рано се извърши диагностиката, толкова по-големи са възможностите за лечение, а те вече са значителни, предвид напредъка на науката в сравнение с преди 15-20 години. "Класическият пример са децата с дефицит на производството на растежен хормон. Той се инжектира всяка вечер в организма с помощта на "писалки" и колкото по-рано започне това лечение, толкова е по-вероятно пациентът да приключи растежа си в рамките на това, което генетично му е заложено. Всяко едно отлагане ще доведе до по-слаб краен резултат. Лечението не е лесно, тъй като се извършва ежедневно. Минимумът на провеждането му е докато трае растежът, а не малка част от тези пациенти в продължават с приема и в зряла възраст, тъй като хормонът не отговаря само за растежа, а има и важни метаболитни функции", разказа д-р Бояджиев.

  Дефицитът на растежен хормон се установява с ендокринни стимулационни тестове, които се провеждат в болнични условия, не амбулаторно. Диагностиката изисква поне два от тестовете да са с резултат, показващ подобен дефицит, не е достатъчен само един тест. В минимален брой от случаите става въпрос за наследственост, тъй като растежният хормон е белтък, който се произвежда на базата на генетични кодове. "Възможно е да се касае за изолиран случай на дефицит на растежен хормон, възможно е и други хормони, които се синтезират в хипофизата да са засегнати, всичко е индивидуално", поясни д-р Бояджиев.

   

  Около 4000 са диагнозите в медицината, свързани с изоставане в растежа. Те са от групата на редките болести. Дефицитът на растежен хормон е само една от тях. Лечението на това заболяване е скъпо, но се поема изцяло от Здравната каса. Специалисти ендокринолози настояват за реимбурсацията и на други лечими заболявания, които не се повлияват от растежния хормон. Д-р Бояджиев алармира също за порочна практика той да се предписва и за болести, при които не помага, в следствие на което се губят средства за обречени каузи. "Трябва преценката за лечение да се извършва от хора, които познават точно тази част на медицината, която е доста специфична, тъй като се касае за наистина редки заболявания", заяви той.

  Третата седмица на септември е посветена на детския растеж. През този период дни на отворените врати се провеждат в над 30 страни по света под мотото "Децата имат малко време да растат и цял живот да живеят с резултата". Консултациите по време на тези дни на отворените врати ще се извършват безплатно, без предварителни записвания и без направления в предварително посочените медицински заведения. Препоръчително е родителите да разполагат с точни данни за ръста и теглото на детето.

  Ето и датите за безплатни консултации:

  19 септември гр. Бургас, ул. „Странджа 38“ срещу училище „В. Априлов“, 13-14 часа, д-р Недялкова, детски ендокринолог

  20 септември, гр. Варна

  ДКЦ „Св. Марина“ – кабинет 304 (3 ет.), 12-14 ч.

  УМБАЛ „Св. Марина“ – 501 зала (5 ет.), 10-14 ч.

  Детски ендокринолози ВАПЕД

  20 септември, гр. Плевен, ДКЦ „Авис Медика“ 14-16 часа, д-р Халваджиян, детски ендокринолог

  21 септември гр. Добрич, ДКЦ 2, к-т 307, д-р Москова, детски ендокринолог, ,от 16 и 30 до 17 и 30 часа

   

  • 18.09.2017

  МУ-Варна откри новата учебна 2017/2018 година

  С водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Ясен и църковния хор при Катедрален храм „Св. Успение Богородично“, днес бе открита новата академична 2017/2018 година в Медицински университет – Варна. Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите, които за 56-и пореден път прекрачиха прага на университета:

   

  „Приветствам Ви за смелостта да изберете учебно заведение с дългогодишна история и високи академични изисквания, изисквания, които си поставяме и ние като ръководство и преподаватели, изисквания, които ще имаме и към Вас, нашите студенти, за да излезете горди, уверени и със самочувствие пред Вашите пациенти. Убеден съм - съчетавайки тази Ваша смелост с ума и интелекта, които в това състезание показахте, че притежавате - ще откриете своето място тук и ще усетите вълшебството на академичния дух.“

  Приветствие към първокурсниците поднесоха кметът на Община Варна г-н Иван Портних и началникът на ВМА-София полковник проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

  „За мен е чест и удоволствие да съм тук на откриването на новата академична година в Медицинския университет. Това е академична територия, която е образец за образованието на младите хора и покрива всички световни стандарти, като обучава бъдещите млади специалисти по добър и иновативен начин“, заяви при поздравлението си кметът Иван Портних. Той благодари на ръководството на университета, затова че допринася в изключително висока степен за утвърждаването на Варна като образователен център и поставянето на града на световната карта на образованието.

  Представители на първокурсниците от специалностите „Медицина“, нововъведената специалност „Военен лекар“, „Дентална медицина“, „Фармация“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Медицински козметик“ с най-висок бал от приема положиха традиционната за първия учебен ден в МУ-Варна клетва за „посвещение в медицината". Отличниците по медицина от Випуск 2017 Катерина Широкова и Сави Шишков облякоха бели престилки на своите нови колеги, за да ги приобщят символично към медицинското съсловие. 

  Новата академична година бе открита и във филиалите на МУ-Варна в Сливен, Велико Търново и Шумен, където се обучават студенти в специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

  Пожелание за попътен вятър отправи проф. Иванов, изливайки по стар български обичай вода пред входа на университета, който тази година прекрачиха близо 1400 първокурсници, от които 300 чуждестранни студенти. За първа година МУ-Варна посрещна и първокурсниците от нововъведените специалности, съвместно с ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, „Военен лекар“ и „Военна медицинска сестра“.

  Официални гости на събитието бяха още командирът на военноморските сили, контраадмирал Митко Петев, депутатът от 44-то Народно събрание проф. д-р Анелия Клисарова, зам.-областният управител на Област Варна г-н Илиян Карагьозов, зам.-кметът по образованието г-н Коста Базитов, председателят на Комисията по здравеопазване към Общински съвет - Варна доц. Антоанета Цветкова, изпълнителният директор на агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова, членовете на съвета на настоятелите проф. д-р Темелко Темелков, проф. д-р Димитър Камбуров и проф. д-р Красимира Кисьова, изпълнителните директори на УМБАЛ „Св. Марина", УМБАЛ „Св. Анна“ и СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ - проф. д-р Валентин Игнатов, д-р Николай Коларов и проф. Емил Ковачев, деканът на Факултет „Навигационен“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ кап. 1 ранг Николай Великов, зам.-директорът на областна администрация на МВР-Варна, комисар Андрей Ангелов, както и представители на съсловни организации и медии.

  Поздравителни адреси до ректора на университета, академичното ръководство, преподавателите и студентите бяха получени от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, Министерство на образованието и науката, посланика на държавата Израел в България Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, председателя на Общински съвет г-н Тодор Балабанов, флотилен адмирал проф. Боян Медникаров - началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, проф. инж. Росен Василев - ректор на ТУ-Варна, г-жа Петя Проданова - кмет на Район „Приморски“.

   

  • 14.09.2017

  Чрез ендоваскуларно лечение при исхемичен инсулт се спасява животът на пациенти в „Св. Марина“ – Варна

  Своевременната реакция до 6-тия чяс и ендоваскуларното (вътресъдово) лечение при исхемичен инсулт дават огромен шанс за живот на пациентите. Това съобщи днес проф. д-р Силва Андонова - национален консултант по неврология и шеф на Втора клиника по нервни болести в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. От юни 2016г. разходите за лечението, което включва вадене на тромб от мозъка или поставяне на стент, се поемат изцяло от Министерството на здравеопазването. Високотехнологичните манипулации са част от мултидисциплинарния подход и може да се извършват само в оторизирана болница. На пресконференцията днес присъстваха още проф. д-р Ара Капрелян – началник на Първа клиника по нервни болести, проф. д-р Явор Енчев – ръководител на Клиниката по неврохирургия, доц. д-р Тони Аврамов и д-р Чавдар Бъчваров, които са част от различни звена в университетската болница.

   

   

  Прилагането на мултидисциплинарен подход при пациенти с остър исхемичен инсулт води до намаляване на смъртността, инвалидизацията и по-добър клиничен изход от болестта.

  Набелязани са мерки за подобряване на качеството на обслужването на пациентите с остър инсулт.  През 2012г. бе инициирана среща с ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във връзка с новите възможности pа лечение на пациентите с остър исхемичен инсулт и необходимостта от бързото им транспортиране до болница. Срещите с екипите на ЦСМП от Варна и региона станаха ежегодни, като лекарите и диспечерите се обучават за бързо и точно поставяне на възможна диагноза инсулт, проведено бе обучение  на екипите на ЦСМП за оценка на степента на огнищна неврологична симптоматика, като същевременно в хода на тяхното непрекъснато следдипломно обучение се запознават от водещи невролози от клиниката и с други терапевтични възможности и иновативни методи в лечението на острия исхемичен инсулт в т.ч. ендоваскуларното лечение в острия стадий на заболяването. В резултат на непрекъснати срещи и обучение на персонала от различните звена, както и регулярните срещи с екипите на ЦСМП, през годините се повиши и броят на болните с остър исхемичен инсулт, лекувани с интравенозна тромболиза След издаване на Заповед на министъра на МЗ № РД.01.213/28.06.2016 г. с която се даде възможност за осигуряване на медицински изделия за интервенционално лечение на острия исхемичен инсулт, които не се заплащат от бюджета на НЗОК и приемането през 2016 г. на Национален  консенсус за механична тромбектомия при остър исхемичен инсулт, българските граждани, хоспитализирани с остър инсулт в съответните болници, отговарящи на критериите за провеждане на интервенционално лечение, имат възможността да получат адекватно и качествено лечение като останалите граждани на ЕС. За съжаление процентът на проведените реканализационни процедури /отпушване на съд/– интравенозна тромболиза, тромбектомия и др. в България остава нисък между 2% и 5% в сравнение с центровете за лечение на инсулт в страните от Западна Европа, където реканализационни процедури се провеждат при 20% до 30% от хоспитализираните с остър инсулт.

  Необходимо е въвеждане на ефективно управление и координация на дейностите не само на болнично, но и на регионално ниво; изграждане на институционален капацитет за своевременно прилагане на съществуващите стандарти за лечение на пациенти с остър исхемичен инсулт.

  Особено важна е и организацията на медицинската помощ и най-вече последователното осъществяване на различните етапи на помощтадоболнична фаза, болнична фаза - диагностика и лечение в острата фаза, вторична превенция и ранна рехабилитация.

  Необходимо е бързо разпознаване на симптомите на остър инсулт от самия пациент или неговите близки, незабавен контакт със службите за спешна и неотложна медицинска помощ (ЦСМП) и бърз транспорт до специализиран център за лечение на инсулт. Основните трудности при лечението на пациентите с остър исхемичен инсулт в България са свързани с късната хоспитализация на пациентите, неравномерното разпределение в страната на центровете за лечение на острия инсулт (само в градските райони), наличие само на няколко центъра за реканализационни процедури поради липса на подготвени кадри. Акцентът трябва да бъде върху обучението: обучение на екипите на ЦСМП, обучение на медицинския персонал, пряко ангажиран с лечението на пациентите с инсулт, обучение на членовете на мултидисциплинарния екип от специалисти в болничната и доболнична медицинска помощ, обучение на болните и техните семейства.

  • 12.09.2017

  Проф. д-р Виолета Йотова е новият председател на Съюза на учените във Варна

  Ръководителят на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна проф. д-р Виолета Йотова е новият председател на управителния съвет на Съюза на учените във Варна. Мандатът на новото ръководство е 4-годишен и ще продължи до 2021 година.

   

  Проф. Йотова, която членува в организацията от 2010 година, прие длъжността от досегашния председател - началника на ВВМУ проф. Боян Медникаров, на първото заседание на новия управителен съвет. Тя представи пред журналисти новото 10-членно ръководство на организацията.

  „Всички заедно ще изработим новата програма на Съюза на учените във Варна, която ще бъде приета догодина“, уточни проф. Йотова.

  Съюзът на учените във Варна води началото си от 50-те години, но едва през 90-те години придобива самостоятелност. В момента в дружеството членуват над 250 учени, като над 150 от тях са в сектор „Медицина“. Проф. Йотова сподели, че една от основните цели на съюза е да задържи младите учени в България.

  „Съюзът на учените идва от далечното минало, но това не означава, че не може да бъде изпълнен със съдържание и да се доближи до хората“, коментира проф. Йотова.

  Тя разказа още, че от 29 септември стартира Месецът на науката във Варна. Първата част от предвидената програма е още с откриването ѝ в 10:00 ч. в Пленарна зала на Община Варна, когато ще се проведе конференцията „Културното наследство на Варна“. На нея ще бъдат изнесени над 25 доклада по теми, свързани с Морската градина, началото на българското образование в нашия град и много други. Събитието ще бъде закрито на 29 октомври със заключителна конференция, която ще представи постерни сесии и разнообразни заседания.