Телефон за записване:

052 / 30-28-51 (до 55)

Спешни случаи:

052 / 30-28-53

Търсене в целия уебсайт

  • 22.05.2018

  Доайенът на кардиологията доц. д-р Атанас Пенев получи отличието „Почетен знак със синя лента"

  Доайенът на кардиологията доц. д-р Атанас Пенев бе удостоен с престижното отличие за високи заслуги в областта на интензивната кардиология, за активната научна, управленска и дългогодишната преподавателска дейност и за неговия принос в развитието на Катедрата по вътрешни болести в МУ-Варна и Клиниката по интервенционална кардиология при Университетска болница “ Св. Марина” – Варна.

   

  Наградите се връчват ежегодно в навечерието на 24 май, Денят на българската култура и славянската писменост. Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов връчи отличията за 15-та поредна година на официална церемония в МУ-Варна.

  „Благодаря за високата чест! Дълг бе за мен да вървя по начертания път от проф. Капонов и проф. Пенков, които създадоха името на Варненската университетска кардиология в България. Чест е за мен, че хора като проф. Георгиев, проф. Йотов, доц. Ангелов и д-р Негрева ще продължат тяхното и наше дело.“, каза доц. Пенев при получаване на отличието.

   

   

  Другият удостоен с „Почетен знак със синя лента" бе доц. д-р Минко Минков за високите му заслуги в областта на предклиничните науки, за активна научна и дългогодишна преподавателска дейност и за развитието на Катедрата по анатомия и клетъчна биология при Медицински университет – Варна.

  Велина Марковска

  • 22.05.2018

  XXIV-ят световен конгрес по ехокардиография и сърдечно-съдова образна диагностика се проведе край Варна

  XXIV-ят световен конгрес по ехокардиография и сърдечно-съдова образна диагностика, на който с устни декларации и постерни презентации участваха лекари и преподаватели от УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ-Варна, се проведе в периода 17-20.05.2018 г. в КК Албена. Конгресът се организира ежегодно от Международното дружство по сърдечносъдов ултразвук под ръководството на проф. Н.Нанда (САЩ). Водещи изследователи и клиницисти от цял свят споделиха техния опит и достижения в областта на сърдечно-съдовата образна диагностика.

   

  В богатата научна програма се включиха проф. д-р Йото Йотов и д-р Антония Кишева.  Във рамките на конгреса бяха представени препоръките за оценка на сърдечната анатомия и функция в норма и патология -  клапни лезии, сърдечна недостатъчност, кардиомиопатии, вродени пороци, ИБС, както и ролята на ехокардиографията в хода на интервенционалните процедури за лечение на клапни и съдови заболявания. Особено внимание предизвикаха интерактивните сесии с клинични случаи, които дадоха възможност на специалистите да участват в дискусия с експертите в съответните области.

  По време на конгреса бе отбелязан значителен напредък в развитието на сърдечно-съдовата образна диагностика, което е възможно с навлизането на новите модалности – CT, MRI. В програмата на форума се проведоха и практически обучения за 3D ехокардиография и деформационни техники.

  Велина Марковска

  • 21.05.2018

  МУ-Варна удостои проф. Раед Арафат с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

  Днес, 21.05.2018г., в Първа аудитория на МУ-Варна се проведе тържествена церемония, на която проф. д-р Раед Арафат бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

  Високото отличие бе връчено на проф. Арафат от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов  за изключителните му заслуги при внедряване на най-съвременните методи на обучение на интердеисциплинарни екипи за реакция и действия при природни бедствия и ситуации на масови безредици. Проф. Арафат представи академична лекция на тема: „Digital exercise and seminar on civil-military cooperation in health disaster response“.

   

  Проф. д-р Раед Арафат е един от най-изтъкнатите експерти по природни бедствия, масови поражения и контратероризъм не само в Румъния, а и в Научния отдел на НАТО, ЕС И СЗО. Дейността на д-р Раед Арафат е пряко свързана с редица проекти на МУ-Варна, включително и за първото в страната обучение по антитероризъм за стажант-лекари, което се провежда в Медицински университет – Варна и има цел да обучава шесокурсниците за медицинското осигуряване при бедствия и кризи с голям брой пострадали.

  Проф. д-р Раед Арафат е Държавен секретар на Румъния по въпросите на природни бедствия, масови поражения и тероризъм и Директор на Департамента по спешни ситуации към Министерството на Вътрешните работи на Румъния. Той е координатор на всички спешни медицински дейности в Румъния, вкл. при използване на въздушен транспорт, линейки, пожарна, гражданска отбрана, специализирани болници, планинска спасителна служба, както и всички държавни проекти, свързани със спешни ситуации.

  През 1991 г. проф. Раед Арафат създава  мобилна служба за спешни реакции при кризисни ситуации, базирана в Румъния, в която си сътрудничат лекари от болниците за спешна помощ, пожарникари, пилоти и планинските спасители. За приноса си към румънския народ получава два пъти националния орден на Румъния „за заслуги“.

  Благодарности към проф. Арафат отправи проф. Радослав Радев, а посланикът на Република Румъния в България Н.Пр. Йон Гъля го приветства по повод високото признание.

  В навечерието на 24 май - Денят на българската култура и славянската писменост, Ректорът връчи и 15-тите отличия „Почетен знак със синя лента“ на заслужили преподаватели.

  Велина Марковска

  • 21.05.2018

  В МУ-Варна се състоя 15-тата церемония „Почетен знак със синя лента"

  За 15-та поредна година в навечерието на 24 май, Деня на българската култура и славянската писменост, Ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов връчи на заслужили преподаватели отличието - „Почетен знак със синя лента". Церемонията по награждаването се състоя на 21 май в Първа аудитория на МУ-Варна.

   

  Тази година престижното отличие получи доц. д-р Атанас Пенев за високи заслуги в областта на интензивната кардиология, за активната научна, управленска и дългогодишната преподавателска дейност и за неговия принос в развитието на Катедрата по вътрешни болести в МУ-Варна и Клиниката по интервенционална кардиология при Университетска болница “ Св. Марина” – Варна.

  Вторият удостоен с „Почетен знак със синя лента" бе доц. д-р Минко Минков за високите му заслуги в областта на предклиничните науки, за активна научна и дългогодишна преподавателска дейност и за развитието на Катедрата по анатомия и клетъчна биология при Медицински университет – Варна.

  Студентската общност на МУ-Варна бе отличена с колективна награда „Почетен знак“ за активна студентска дейност, за организиране на Черноморския симпозиум за млади учени, за организирането, провеждането и изключителното представяне на Фестивала на медицинските университети, за безапелационните спортни победи и завоюването на купата за Комплексен победител на варненската универсиада през 2018г. и за особени заслуги в утвърждаването и издигането на авторитета на Медицински университет –Варна на локално, национално и световно ниво.

   

   

  В рамките на церемонията с почетен плакет на Ректора за принос за укрепване на регионалното сътрудничество в областта на здравеопазването, развитие на взаимоотношенията между Медицински университет - Варна и Югоизточноевропейската здравна мрежа, както и за подкрепата Медицинският университет във Варна да стане образователен и експертен център за обучение на здравни специалисти бе удостоена г-жа Мария Русева от СЗО. 

   

   

  По време на церемонията бяха връчени и дипломите за академична длъжност „професор“ и „доцент“ и образователно-научна степен „доктор" за първото шестмесечие на 2018 година.