Научният международен интердисциплинарен симпозиум „Алумни клуб и приятели" на МУ-Варна ще предложи най-новите научни разработки в медицината, денталната медицина, фармакологията, здравните грижи

Научният международен интердисциплинарен симпозиум „Алумни клуб и приятели" на  МУ-Варна ще предложи най-новите научни разработки в медицината, денталната медицина, фармакологията, здравните грижи

Научен симпозиум „Алумни клуб и приятели“ на Медицински университет – Варна ще се проведе за четвърти пореден път от 16 до 18 март 2023 г. Събитието е под патронажа на Ректора на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов и ще се състои при символичното домакинство на Филиал Сливен на университета. Форумът под надслов „Динамика, развитие, промяна“ тази година ще обедини седмите Аудио-вестибуларни дни и четвъртия симпозиум „Биоматериали в областта на главата и шията“. Сред участниците са учени, специалисти и лектори от България, САЩ, Австралия, Мексико, Бразилия, Сърбия, Гърция, Румъния, Египет, Германия, Израел, Италия, Тайван, Полша и Хонг Конг.

Симпозиумът, който ще се проведе онлайн, ще бъде открит с научната сесия „Фундаментални науки и науки в областта на главата и шията“. В програмата са включени още сесии за научни разработки по здравни грижи, в областите на физикалната терапия, храненето и диетологията, денталната медицина, медицината на съня,  отологията, кохлеарната имплантация и биоматериали, аудиовестибуларната медицина, зъботехниката. Предвидена е и студентска сесия на тема „Поглед към реализацията в практиката“.

Сред научните разработки, които ще бъдат представени на форума са възможностите за  приложение на  виртуална реалност и изкуствен интелект за вестибуларна рехабилитация, тренировка на зрително-моторна координация и концентрация на вниманието, а също сънна апнея и COVID-19 в денталната медицина, отитите в детска възраст, сутрешно главоболие при пациенти с обструктивна сънна апнея, хирургично и консервативно лечение в медицината на съня.

„Алумни клуб и приятели“ на МУ-Варна ще поздрави Филиал Сливен с  10-тата му годишнина. Филиалът е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. и осъществява обучение по специа​​лностите „Медицинска сестра" и „Акушерка" на Медицински университет – Варна.

Програмата на симпозиума вижте тук