Иновативни техники и нови импланти при ендоскопски сърдечни операции вече се прилагат в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Иновативни техники и нови импланти при ендоскопски сърдечни операции вече се прилагат в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Лекарите от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна реализираха серия от ендоскопски асистирани сърдечни операции, като приложиха изцяло нови миниинвазивни оперативни достъпи. Иновативните техники са използвани при операции на митрална и трикуспидална клапа, а в отделни случаи и при коронарен байпас на една от най-важните артерии на сърцето, поясни ръководителят на Клиниката по кардиохирургия във варненската университетска болница „Св. Марина“ проф. д-р Пламен Панайотов. Тези операции са надграждане до по-високо ниво на минимално инвазивните операции, извършвани през последните години в Клиниката.

Иновативната оперативна техника изисква цялата операция да протича под ендоскопски  контрол. Клиниката разполага с много добра апаратура с възможност както за 2D, така и за 3D изображение. Имплантите се въвеждат през минимални разрези около 3 см в непосредствена близост до ареолата на пациента, уточни д-р Милен Славов от Клиниката. Той  допълни, че интервенцията е щадяща, с нея се избягват сериозните усложнения и инфекции на гръдната рана, като възстановяването на пациента след операция е по-бързо. Пациентът може да излезе от болницата и да шофира, което не се препоръчва след стандартната операция с разрез на гръдната кост.

Въвеждането на всяка нова методика в работата на специалистите изисква надграждащо обучение, с цел усъвършенстване в полза на пациента, каза още проф. Панайотов. Той подчерта, че внедряването на иновативните техники в работата на лекарите от Клиниката, е повод за поредното гостуване на проф. д-р Йено Солонике от Будапеща, Унгария – специалистът, който вече 15 години съдейства на екипа на проф. Панайотов за усъвършенстването на новите методики за миниинвазивни интервенции. Проф. д-р Солонике е проктор (обучаващ) за минимално инвазивна сърдечна хирургия в редица държави в Европа и на Арабския полуостров.

„Проф. Солонике ни помага за пореден път да усъвършенстваме приложението на новите методики в миниинвазивната кардиохирургия, а също и да включим нови елементи, които могат да бъдат използвани в хирургичните интервенции - в случая нов вид импланти“, каза още проф. Панайотов. „За всеки хирург е важно да прави всяка следваща крачка и ние вървим по този път, за да се развиваме напред“, допълни д-р Георги Бъчваров от екипа на Клиниката.

 „С времето техниките се променят и възможностите растат. В съвременната кардиохирургия разполагаме с иновативни методи в миниинвазивните интервенции. Тук съм, за да работя отново с проф. Панайотов и неговия екип, за да постигнем оптималното ниво в тази област на кардиохирургията“, каза проф. Солонике. Той подчерта, че екипът на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ е с много високи професионални компетенции.