МУ-Варна с участие в инициатива по случай Световния ден на недоносените деца – 17 ноември

МУ-Варна с участие в инициатива по случай Световния ден на недоносените деца – 17 ноември

По съвместна инициатива на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна и на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в МУ - Варна на 17 ноември от 10.00 часа в детски център „Мама и аз“ на ул. „Д. Икономов“ 36 ще се проведе информационна кампания за преждевременното раждане и особеностите на недоносените деца. Инициативата е насочена към бременни жени, родители на преждевременно родени и недоносени деца, студенти по медицина и здравни грижи, всички с интереси по темата. Събитието е част от юбилейната програма по повод 60-тата годишнина на Катедрата и е една от инициативите, посветени на Световния ден на недоносените деца.

Тази година темата е: „С малки стъпки към големи промени!“  По време на дискусията с екипа от специалисти ще бъдат обсъдени: какво могат да правят бременните жени, за да се предотврати преждевременно раждане, какви са особеностите на недоносените деца, защо е важно бебетата да бъдат кърмени, как да се стимулира лактацията в периода, в който майките и бебетата са разделени, какви са възможностите за подкрепа на бебетата и родителите, какви са необходимите профилактични прегледи (т.нар. детска консултация) и възможностите за социализация в ранна детска възраст. 

Превенцията на преждевременното раждане чрез адекватно проследяване на бременността, оптимални грижи след раждането, както и проследяване на развитието на недоносените деца са от изключително значение за намаляването на честотата и последствията. По данни на Световната здравна организация в света преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под 5-годишна възраст. Около 15 милиона бебета в света се раждат преждевременно, което е около 1 на всеки 10 деца. В Европа преждевременно на бял свят се появяват около 500 000 бебета. В България всяка година се раждат около 6000 недоносени деца, което в около 12 % от всички раждания или всяко 12-то бебе.