Лекарите от Специализираната болница за очни болести за активно лечение – Варна вече коригират зрение с последно поколение лазерна апаратура

Лекарите от Специализираната болница за очни болести за активно лечение – Варна вече коригират зрение с последно поколение лазерна апаратура

Университетски очен лазерен център за роговична хирургия  отвори врати в Специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна. Официалното откриване бе на 24 януари с тържествена церемония, водосвет и демонстрации на новото медицинско оборудване от последно поколение – два лазера - ексимерен и фемтосекунден, които са част от внедрената в Очна болница интегрирана рефрактивна станция MEL 700. Високоспециализираната лазерна техника е поредната успешна инвестиция на МУ-Варна в обновяването на Очна болница с медицинска апаратура на световно ниво. Лентата на Университетския очен лазерен център прерязаха Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев и управителят на СБОБАЛ – Варна проф. д-р Христина Групчева.

Проф. Групчева направи демонстрации на новата апаратура на Университетския очен лазерен център. Според специалистите това е първата подобна комбинация в България от високоспециализирана медицинска техника за корекция на зрението. Офталмолозите могат да работят с една напълно автоматизирана лазерна система и да прилагат най-новите и модерни методи за лечение на очни заболявания. Хирургичните интервенции с двата лазера ще позволят  провеждането на максимално ефективно лечение и бързо възстановяване на множество пациенти от Североизточна България.

Медицинската техника има възможности за премахване на различни видове късогледство, далекогледство, астегматизъм и възрастово далекогледство, за фототерапевтични и естетични процедури. С нея могат да се лекуват пациенти със заболяването кератоконус, както и нуждаещи се от роговична трансплантация. С новата апаратура вече успешно са оперирани и първите пациенти, подчерта управителят на СБОБАЛ – Варна. Освен за хирургични интервенции, лазерната система ще се използва за научно-изследователската и развойна дейност, както и за обучение на студенти, специализанти и докторанти на МУ-Варна.  

„Благодарение на последователната и целенасочена политика на МУ-Варна през 2019 година с решение на Общинския съвет Университетът пое управлението на Очна болница“, припомни в приветствието си Ректорът проф. д-р Светослав Георгиев. Той подчерта, че тогава Ръководството на Университета си е поставило  амбициозната цел да съдейства с целия си капацитет и да подпомага всички необходими процеси и дейности, за да бъде подобрено качеството на офталмологията в Североизточна България. През този период МУ-Варна е инвестирал в подобряване на облика, материално-техническото оборудване и финансовото обезпечаване на работещите в Очна болница близо 8 млн. лв., от които близо 5 млн. лв. за закупуване на съвременна апаратура и 3 млн. лв.  за заплати и стипендии.

Приблизително 5 години по-късно съм щастлив да отбележа, че положените усилия за постигане на поставената цел дават желания резултат, допълни проф. Георгиев и благодари на предходните академични ръководства на МУ Варна в лицето на техните ректори проф. д-р Красимир Иванов и проф. д-р Валентин Игнатов.