Гост-лекторът на МУ-Варна, имунологът проф. Милена Иванова, ще изнесе в УМБАЛ „Св. Марина“ четири лекции за студенти, лекари-специалисти и специализанти
28.02.2024

Гост-лекторът на МУ-Варна, имунологът проф. Милена Иванова, ще изнесе в УМБАЛ „Св. Марина“ четири лекции за студенти, лекари-специалисти и специализанти

Професорът по имунология от Медицински факултет на МУ-София и гост-лектор на МУ-Варна проф. Милена Иванова ще изнесе 4 лекции на различна тематика. Лекциите ще се проведат на 5 март, 28 март, 18 април и 14 май  от 16:00 часа  в Зала „А“ на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна.

Теми на лекциите са:

5 март 2024 г. – „Главен комплекс на тъканната съвместимост (HLA) – генетична организация, биологични функции и роля в болестната асоциация“

28 март 2024 г. – „Трансплантационна имунология“

18 април 2024 – „Туморна имунология – механизми на анти-туморния имунен отговор, механизми на имунно редактиране на туморите, изплъзване на туморите от имунния надзор“

14 май 2024 г. – „Стареене и имунна система. Роля на имуногенетичните фактори при дълголетие“

Лекциите на проф. Иванова биха представлявали интерес за лекари-специалисти и специализанти от различни специалности като клинична имунология, хематология, нефрология и др., както и за студенти по медицина.

 

Анотация

В тържествена обстановка Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Марина“ отбеляза 50-годишнината на Центъра по хемодиализа
27.02.2024

В тържествена обстановка Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Марина“ отбеляза 50-годишнината на Центъра по хемодиализа

Повече информация във видеото

С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина“ отбеляза 50-годишната от основаването на Центъра по хемодиализа, с което е поставено началото на  бъбречно-заместителната терапия във Варна.  Тържественото събитие, което се състоя на 23 февруари във варненската университетска болница, бе посветено на постиженията на клиниката през годините. Бяха припомнени усилията и делата на доайените, на всички лекари и медицински специалисти през годините и до настоящия момент, чието професионално минало и бъдеще е свързано с нефрологията и диализата във Варна.

Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие. В своето приветствие изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Силва Андонова изтъкна, че предшествениците и сегашният отличен екип на Клиниката по нефрология и диализа имат огромна заслуга за  мястото, което заема клиниката като водещ център в България за лечение на пациенти с хронични бъбречни заболявания. Проф. Андонова  благодари за високия професионализъм, благородството, човечността и всеотдайността в работата, както и за обучението на младите специалисти, които са избрали нефрологията за своето професионално развитие.

В поздравителен адрес от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев бе отбелязано, че настоящият екип на Клиниката следва неотклонно амбицията на нейния пръв ръководител проф. д-р Димитър Ненов в ежедневната клинична практика да се усвояват и въвеждат всички нови методи на изследване и лечение, които се прилагат в Европа и света.

В презентация настоящият ръководител на Клиниката по нефрология проф. д-р Светла Стайкова подчерта, че варненската клиника е с уникална структурата и е единствената в страната, в която се прилагат всички съществуващи лечебно-диагностични методи в нефрологията. На пациентите с бъбречни заболявания се предоставят консервативно лечение, всички диализни методи на бъбречно-заместителна терапия, бъбречна трансплантация, както и диспансерно наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти. В сътрудничество с другите структури на УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна  се прилагат необходимите инвазивни и неинвазивни образни диагностики и изследвания.  

За принос в развитието на Хемодиализния център към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бяха наградени доц. д-р Михаил Делийски, д-р Ангел Ангелов, ст.м.с. Стефка Грънчарова, инж. Йонка  Танчева и лаборант Снежа Аргирова.

Галерия

Библиотеката на МУ-Варна, сграда Ректорат, отваря на 5 март 2024 г.
27.02.2024

Библиотеката на МУ-Варна, сграда Ректорат, отваря на 5 март 2024 г.

Уважаеми студенти, преподаватели и колеги, Библиотеката на Медицински университет – Варна, сграда Ректорат, отваря на 5 март 2024 г. с редовно работно време от 9 до 21 ч. Очакват ви изцяло модернизирани читални, комфортна мебел и библиотечно оборудване. Благодарим за търпението и разбирането. Нека всеки прочетен том в обновената ни библиотека да е среща на знанието с модерността и уюта на всекидневието.

Екип Библиотека

Дипломира се Випуск 2023 на Факултета по фармация към МУ-Варна
17.02.2024

Дипломира се Випуск 2023 на Факултета по фармация към МУ-Варна

68 абсолвенти от специалност „Фармация“ и от първия випуск на магистърската програма

Трансфер на технологии и иновации във фармацията“ към Факултета по фармация се дипломираха на тържествена церемония, състояла се на 17 февруари във Фестивален и конгресен център – Варна. Първенец на Випуск 2023 е магистър-фармацевт Надежда Нефедова, която завърши с пълно отличие специалност „Фармация“ и бе удостоена с наградата „Златен Гален“.

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев поздрави абсолвентите с думите: „С полагането на Галеновата клетва днес Вие се задължавате да упражнявате добросъвестно фармацевтичната професия и да работите в полза на здравето и живота на хората. Усъвършенствайте и надграждайте своите умения ежедневно. Стремете се към високи стандарти. Отстоявайте себе си и никога не се отказвайте от правото си да вземате решения според собствените си принципи“.

От името на дипломантите първенецът на випуска се обърна към академичното ръководство и преподавателите с думите: „Благодарим Ви за усилията, подкрепата, мотивацията и всеотдайността. Искрено вярвам, че всеки един от нас с труд и упорство ще успее да се реализира професионално и ще бъде важна част от гилдията“.

Отличниците от специалност „Фармация“ получиха парична награда от Ректора.  Първенецът на випуска бе удостоен с награда от кмета на Община Варна г-н Благомир Коцев и с плакет от Българския фармацевтичен съюз. Сред наградите за абсолвентите бяха сертификати за освобождаване от членски внос за една година, подаръци от Българския фармацевтичен съюз и от Районна фармацевтична колегия - Варна.

На тържественото събитие Деканът на Факултета по фармация проф. д-р Петко Маринов връчи почетни отличия за принос в развитието на Факултета и за високи постижения в обучението на студенти, специализанти и докторанти. С плакети бяха удостоени проф. Бистра Калчева от Катедра Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“, проф. Добри Иванов от Катедра „Биология“ и проф. Любомир Македонски от Катедра „Химия“.

Абсолвентите от Випуск 2023 връчиха и наградата „Любим преподавател“. С нея бяха отличени доц. Илиян Колев от Катедра „Фармацевтична химия“  и гл. ас. Иво  Куманов от Катедра „Организация и икономика на фармацията“. Магистър-фармацевтите Цвета Стоева и Елина Андонова получиха приз от Студентски съвет към МУ-Варна за активна студентска дейност за периода 2018 – 2023 година.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5